8 Levenslessen van een Fotograaf

  1. Wanneer je mooie beelden wilt maken, moet je de lensdop verwijderen. Je moet het durven om licht op je sensor of film te laten schijnen. Soms is het licht mooi, soms is het lelijk. Maar als je je lensdop er op houdt, blijft het donker in je camera en zul je nooit mooie beelden maken.
  2. Andere fotografen -lijken- altijd betere camera’s te hebben. Sommige fotografen hebben ook daadwerkelijk betere camera’s, maar sommige fotografen schieten met beduidend slechtere camera’s. Fotografie is geen camera-competitie. Het gaat er niet om, wie de beste camera heeft. Het gaat om de beelden die je er mee schiet. Een ieder schiet die beelden op zijn of haar eigen manier.
  3. Je mooiste beelden horen aan de muur te hangen. Zodat je ze elke dag kunt bekijken en ervan kunt genieten. Wees gelukkig met je mooie beelden. Het heeft geen nut om constant naar je mislukte of lelijke foto’s te kijken. Die verdienen slechts een kleine hoeveelheid aandacht om te beseffen, dat je het in het vervolg beter kan.
  4. Soms moet je je batterijen opladen. Focus op fotografie is belangrijk. Maar batterijen opladen heeft een bijkomend voordeel: Je kunt tussentijds quality-time vrij maken voor familie en vrienden. Als je steeds maar blijft doorschieten, kan het zijn dat je camera er plotseling mee ophoudt.
  5. Niet iedereen hoeft jouw beelden mooi te vinden. Er zullen mensen zijn die jouw beelden mooi vinden en er zullen ook altijd mensen zijn die jouw beelden niet mooi vinden. Verspil geen eindeloze energie om die laatste groep mensen over te halen om van jouw beelden te houden. Ga ook niet de beelden maken die zij mooi vinden. Maar blijf jezelf en maak je eigen beelden.
  6. Geheugenkaarten met grote kuren moet je vervangen. Sommige fotografen werken zo lang met dezelfde geheugenkaart, dat ze zich eraan gaan hechten. Ze kennen alle persoonlijke eigenschappen van het kaartje. En dat is prima. Maar wanneer je geheugenkaart serieuze kuren gaat vertonen, moet je het vervangen. Denk niet te veel aan de lang vervlogen mooie tijden die je hebt beleefd met dit kaartje en denk ook niet, dat het zich vanzelf zal herstellen. Het is tijd voor een nieuw geheugenkaartje.
  7. Het ene soort fotografie is niet beter dan de andere. Persoonlijk houd ik van portretfotografie. Mensen voor mijn lens vind ik het mooiste wat er is. Maar soms is het goed om je te verdiepen in andere soorten fotografie. Landschaps- of architectuurfotografie hebben weer hele andere technieken. Sommige van die technieken kun je wellicht ook weer gebruiken voor je portretfotografie. We kunnen van elke discipline wat leren.
  8. Durf gek te doen. Zowel voor als achter de camera. Het leven is al serieus genoeg.

Hoo Gan Tan

3 thoughts on “8 Levenslessen van een Fotograaf”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *