PhotoTools 2.6

Bij aankoop van sommige producten krijg je van Adobe (bij registratie) een cadeautje via Claim Your Benefit. Korting op een boek, gratis lessen online of een gratis lettertype. Dit keer zat er bij mijn upgrade Photoshop CS5, iets bij voor fotografen: PhotoTools is een plug-in voor Photoshop en belooft professioneel uitziende foto’s in slechts enkele eenvoudige klikken.
Welke fotograaf (amateur of professioneel) wil dat niet? Een eenvoudig te bedienen programma, die in enkele klikken van jouw baggerwerk een kunstwerk maakt…
Maar helaas bestaat er geen short-cut. Wanneer je goede resultaten met Photoshop wil bereiken, moet je de steile leercurve voor lief nemen. Elk beeld vraagt namelijk om andere correcties en/of bewerkingen. En er bestaat nog geen enkel programma, die met één druk op de knop, elke foto fantastisch maakt.
Toch is PhotoTools best een leuke plug-in. En wellicht kan je met deze plug-in mooie resultaten boeken. De presets komen misschien over als een one-trick pony, maar door middel van ‘stacks’ (layers) kun je elk effect tweaken. Standaard staan er meer dan 200 effecten in. Dus genoeg om uit te kiezen. Wanneer ik tijd heb, ga ik deze plug-in meer verkennen en er meer mee spelen.
Maar hoe leuk PhotoTools ook is, ik moet me altijd beseffen: Het ‘programma’ dat met één druk op de knop een fantastische foto kan maken, dat is de fotograaf zelf. En dan niet in de nabewerking…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *