I Just Take Pictures

Amateurs worry about equipment, Professionals worry about money, Masters worry about light, I just take pictures – Vernon Trent
Op het eerste gezicht is het een grappige zin. Maar hoe langer ik er over nadenk, des te meer waarheid in deze zin schuilt. Vaak zijn we te veel bezig met apparatuur of (licht)techniek. Maar de beste foto’s zijn vaak niet genomen met de duurste camera’s en heel vaak zijn dit ook niet de meest technisch perfecte beelden. Vooral bij portretfotografie is het belangrijk, dat ik ‘het moment’ weet te creëren. De geportretteerde weet ‘los’ te krijgen en ‘gewoon’ de foto’s maak. Tijdens een shoot moet je niet aan techniek denken. Die moet je beheersen en op de achtergrond laten werken. Ook moet je niet denken aan een ‘betere’ camera of meer/ander apparatuur, want creativiteit schuilt juist in beperkingen. Gewoon concentreren op degene die voor je lens staat en klikken.
Blijft nog één ding over:  Als professional werk je voor geld. Natuurlijk moet je als professional voor je eigen inkomsten zorgen. En het is wel fijn als je elke maand je hypotheek en andere vaste lasten kunt betalen. Dagelijks kun je lezen over het ‘verval’ van het vak. Meer dan wenselijk hoor ik om me heen, dat het niet goed gaat in de fotografie-industrie. Er wordt te veel beeld aangeboden, er zijn te veel fotografen, te veel concurrentie, klanten betalen te weinig voor beelden en (andere) fotografen vragen te weinig voor hun werk.
Maar als je als professional, financieel je hoofd niet boven water kan houden, moet je je inkomsten wellicht op een andere manier weten binnen te halen. Wellicht klinkt dit hard voor fotografen die het zo graag willen. Maar in een sterk concurrerende markt is er geen plek voor iedereen. Als je andere inkomsten hebt gevonden om (gedeeltelijk) je lasten te dekken, hoef je je ook minder zorgen te maken over je inkomsten als fotograaf. Hierdoor kan je als amateur, semi-professional of professional meer richten op en genieten van het fotograferen zelf en volmondig zeggen: I just take pictures!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *